Quinoa. Co zrobić z komosy ryżowej – 14 przykładowych wykorzystań w kuchni.

Quinoa może zastąpić inne ziarna w prawie każdym przepisie, na przykład boulghour w sałatce, kaszę pszenną w kuskusie lub ryż w risotto.

Przykłady wykorzystania komosa ryżowa w gotowaniu – z czym jeść komosę ryżową?

  1. Dodaj go do zupy, na przykład do tej zupy grzybowej: suszone plasterki grzybów i odłóż na bok. Smażyć cebulę i seler naciowy, dodać quinoa i gotować przez dwie minuty. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry marchewki, wywar, sól, pieprz, tymianek i gotować aż ziemniaki zmiękną. Dodać grzyby i udekorować natką pietruszki.
  2. Włóż go do sufletów, omletów, quiches.
  3. Pomidory nadziewane: zmieszać gotowaną komosę ryżową, suszone owoce namoczone na godzinę w wodzie, świeże winogrona rozdrobnione na pół, pokrojone migdały, zieloną cebulę, przyprawy (kardamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, mielone nasiona kolendry, sproszkowany imbir). Pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin, a następnie nadziewać pomidory tą mieszanką.
  4. Pilaw. Smażona cebula, czerwona, zielona i żółta papryka, seler naciowy, marchew i czosnek; dodać komosa ryżowa, sadzę przez kilka minut, następnie dodać wodę lub bulion. Ozdoba z oderwanymi migdałami i oregano.
  5. Kurczaka nadziewać mieszanką gotowanej komosa ryżowa, suszone prażone orzechy, cebulę, czosnek, grzyby i seler podsmażone na oliwie z oliwek i przyprawione szałwią, rozmarynem, tymiankiem i pietruszką. Dla odmiany wrzuć quinoa, pół dziki ryż.
  6. Orientalna sałatka z makaronu quinoa: makaron ugotować zgodnie z instrukcją i ostudzić pod wodą. Usmażyć na sucho nasiona sezamu; blanszowany groszek śnieżny i ostudzić pod wodą; kawałki kurczaka podsmażyć na oleju do momentu ugotowania. Wymieszać wszystkie te składniki z makaronem, pokrojonymi migdałami, posiekanym czosnkiem i imbirem, zmieloną cebulą dymką i winegretem z oliwą z oliwek i odrobiną oleju sezamowego, sokiem cytrynowym, sosem sojowym, miodem i ostrą papryką.
  7. Ugotowane ziarna związać z jajkiem i bułką tartą, dodać pokrojoną marchewkę, cebulę, seler i czosnek, uformować plastry i podsmażyć na patelni. Podawać z pomidorem lub pieprzem lub z jogurtem, czosnkiem i sosem z pietruszki.
  8. Przygotuj bezmięsne chili z komosą ryżową, fasolą nerek, pomidorami, chili w proszku i pokrojonymi warzywami (marchew, cebula, seler).
  9. Sałatka rdzenna amerykańska: quinoa, słodkie ziarna kukurydzy, zielony groszek, pomidory, papryka jalapeno, siekana kolendra.
  10. Komosa ryżowa w stylu indyjskim: szalotka sauté i świeży imbir w oliwie z oliwek. Dodać komosę ryżową i zmielone przyprawy (kardamon, kminek, kajennę, kolendrę), wodę lub bulion i gotować od 10 do 15 minut. Pieczone orzeszki piniowe wysuszyć na patelni i dodać je wraz z rodzynkami do ugotowanej ryżówki.
  11. Można je zrobić na słodki pudding, zgodnie z zasadą puddingu ryżowego lub chlebowego.
  12. Liście komosa ryżowa mogą być gotowane jak szpinak.
  13. Możesz ich używać jak kiełków lucerny.
  14. Quinoa jest używana do produkcji napoju alkoholowego zwanego “chicha” w Ameryce Południowej.