Tropem jamajskich smaków. Przyprawa jerk

Kuchnia jamajska wciąż nie jest zbyt popularna w Polsce – wydaje się nam wyjątkowo egzotyczna, bazująca na przyprawach, warzywach i owocach, które mogą być ciężko dostępne w naszym kraju. Jamajczycy nie tylko tradycyjnie spożywają nieznane nam owoce, ale również niezbyt popularne u nas mięsa: szczególnie kozinę, która przyrządzana jest w formie curry.

przyprawa jerk

Na terenie całej Jamajki spożywana jest przyprawa jerk, w której marynuje się kurczaka. Przyprawa ta zawiera między innymi brązowy cukier, cynamon, pieprz, chilli i granulowaną cytrynę. Nadaje bardzo specyficzny smak każdemu mięsu: słodko-pikantny, z delikatną, kwaskowatą nutą. Kuchnia jamajska to również ryby i owoce morza, przygotowywane na dziesiątki sposobów. Wyjątkowo popularna jest również przyprawa annato, którą u nas można spotkać jako dodatek do różnego rodzaju produktów w celach zabarwienia: jej smak jest niemal niewyczuwalny, nadaje jednak potrawom bardzo intensywny, czerwono-różowy kolor. Mięso na Jamajce jest przede wszystkim pieczone, wędzone lub grillowane, co stanowi doskonały sposób zabezpieczania żywności przed działaniem ciepła i wilgoci.