Kotleciki pieczone: przepis – czyli kotleciki inaczej

Kotleciki pieczone – składniki :

• 600 g piersi z kurczaka
• 1 duże jajko
• 2 małe cukinie lub 1 większa
• 1 marchewka
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki mąki ( pszenna lub razowa)
• 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki ( jaką wolimy)
• 2 łyżeczki estragonu
• Trochę posiekanego koperku lub pietruszki
• ½ papryki czerwonej
• Sól
• Pieprz

Kotleciki pieczone – przepis – przygotowanie:

Marchewkę i cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy je i odstawiamy. Teraz płuczemy dokładnie mięso i kroimy je w bardzo malutka kosteczkę, później tą kostkę jeszcze siekamy. Następnie kroimy cebulę i paprykę w bardzo malutką kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 180 Stopni. Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do posiekanego kurczaka. Następnie dodajemy koperek lub pietruszkę, cebulę, paprykę czerwoną ( kosteczka), paprykę słodką lub ostrą ( przyprawa), estragon. Wciskamy do tego ząbek czosnku oraz wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy mąkę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą.
Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i formujemy nasze kotleciki. Wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 minut.
W międzyczasie możemy przygotować do kotlecików sos, który najbardziej lubimy ( koperkowy, czosnkowy, tzatziki lub inny).
Podajemy z ziemniakami, ryżem bądź kaszą oraz surówką.
SMACZNEGO