Cairo shoarma. Kuchnia egipska – orient i prostota.

Kuchnia egipska słynie z niezwykle aromatycznych dań, które zachwycają turystów z całego świata. Łączy w sobie przede wszystkim ryż, mięso i warzywa z aromatycznym smakiem świeżo zmielonych przypraw. Najbardziej charakterystycznym daniem, które znajdziemy niemal wszędzie jest oczywiście Shoarma – choć potrawa ta pochodzi z Turcji, powszechna stała się w wielu państwach świata.

Cairo shoarma

Cairo shoarma to mieszanka przypraw, która używana jest do doprawiania baraniny lub kurczaka, który następnie podawany jest tradycyjnie z ryżem (lub coraz częściej frytkami) – mieszanka zawiera w sobie m. in miętę i kurkumę. Mięsnym przysmakiem Egipcjan jest również kofta, czyli jagnięcy szaszłyk, który marynuje się w jajku i ziołach oraz podaje z papryką, cebulą i pieczarkami. Miłośnicy potraw bezmięsnych z pewnością pokochają tabbulę: sałatkę, której bazą jest kuskus, a podawana jest ze świeżymi pomidorami, natką pietruszki i odrobiną soku z cytryny. Kuchnia egipska jest wyjątkowo prosta, większość z dań bez problemu przygotujemy ze składników, które znajdziemy w każdym sklepie, a jej wyjątkowością jest z pewnością dobranie przypraw i ziół, które nadają charakterystyczny, orientalny smak każdej potrawie.