Pomidory koktajlowe – co z nich zrobić?

Pomidory koktajlowe mają tę zaletę, że z powodzeniem można je hodować na kuchennym oknie lub na balkonie. Dzięki temu stały się one bardzo popularne. Jednak nie każdy wie, co potem z takimi pomidorkami zrobić, a krzaki zazwyczaj wydają owoce bardzo intensywnie. Często zdarza się zatem, że mamy dużo pomidorków, ale niewiele pomysłów na ich wykorzystanie. Jednak przepisów z udziałem pomidorów koktajlowych jest tak naprawdę wiele. Od przeróżnych potraw, poprzez przystawki, aż po słoiki wypełnione drobnymi czerwonymi pomidorkami.

Pomidory koktajlowe w zalewie

Zdecydowanie najciekawszym ze sposobów na przetworzenie nadmiaru pomidorów koktajlowych jest umieszczenie ich w słoikach wraz z zalewą. Brzmi to dość nietypowo, jednak dodatek w tym stylu zachwyci każdego, kto jeszcze go nie próbował. Pomidorki w zalewie są niezwykle proste w przygotowaniu. Na zalewę potrzebujemy wody i paru innych łatwo dostępnych składników. By zachować odpowiednie proporcje, należy trzymać się podstawowego przepisu i zgodnie z zapotrzebowaniem przyrządzać jego wielokrotności. Do 1 litra wody dodajemy pół łyżki soli kamiennej, pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz jeden liść laurowy. Całość należy zagotować i takim wrzątkiem zalewać słoiki wypełnione pomidorkami bez szypułek. Następnie zakładamy wieczka i gotowe.

Do jakich potraw pasują pomidory koktajlowe?

Pomidorki w zalewie świetnie sprawdzą się jako przystawka, ale też dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Poza tym warto je łączyć z różnymi gatunkami sera, szczególnie tymi długo dojrzewającymi.