Lunchbox to idealne rozwiązanie na zdrowy, zbilansowany posiłek do pracy. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, do komponowania lunchboxa można użyć produktów, które zostały z obiadu, dorzucić kilka składników i gotowe – zdrowy, zbilansowany posiłek jest gotowy do zabrania. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów na skomponowany posiłek z pudełka.
Idealny lunchbox na trzy sposoby.
TORTILLA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.
Składniki:
- tortilla
- 5 dag piersi z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka ketchupu
- słodka papryka
- curry
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w długie paski, oprószyć słodką papryką i curry, podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
- Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w talarki.
- Placek tortilli posmarować ketchupem, posypać serem, ułożyć kurczaka, pieczarki, cebulę wzdłuż jednego boku – ściśle zwinąć.
- Tortillę podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku, pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
LEKKA I SYCĄCA SAŁATKA.
Składniki:
- 2 garści świeżego szpinaku
- /2 szt. czerwonej papryki
- 5 różyczek brokułu
- 1/2 szt. dojrzałego awokado
- 5 dag sera fety lub z błękitną pleśnią – pokruszyć
- sok z cytryny
- garść ulubionych, prażonych pestek
- kawałek gotowanej piersi z kurczaka.
Wykonanie:
- Brokuł ugotować na parze na półtwardo.
- Awokado przekroić, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, pokroić go i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Wszystkie składniki oprócz pestek i sosu wymieszać ze sobą.
Sos koperkowy:
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku.
Wymieszać wodę, olej i ocet. Dodać pozostałe składniki i odstawić na 5 min.
Sałatkę tuż przed konsumpcją polewamy sosem i posypujemy pestkami.
LUNCHBOX NA SŁODKO.
Składniki:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 szt. brzoskwini lub innego ulubionego owocu
- 5 łyżek granoli bananowej z gorzką czekoladą.
Brzoskwinię lub inny owoc pokroić, wszystkie składniki wymieszać ze sobą tuż przed podaniem.