Świat tureckich przypraw. Przyprawa egejska

Kuchnia turecka to z pewnością najbardziej znana kuchnia Bliskiego Wschodu. Jej tajemnicą jest dobór aromatycznych, intensywnych przypraw, które często stanowią dla nas bardzo niecodzienne połączenia. Tradycyjnie wykorzystuje się cynamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową. Turcy uwielbiają zioła – w ich daniach króluje estragon, kmin rzymski, majeranek i tymianek. Powszechnie wykorzystywany jest również pieprz czarny i ziele angielskie: w niemal każdej potrawie możemy dopatrzyć się drobnych, czarnych kuleczek.

Przyprawa egejska

Kuchnia turecka słynie także z dodatku mięty, a dodaje się ją zarówno do ciepłych napojów, jak i mięs i deserów. Turcy chętnie korzystają także z całych mieszanek przypraw, a do najpopularniejszej z pewnością należy shoarma, którą wykorzystuje się do doprawiania baraniny lub jagnięciny, która następnie podawana jest jako danie o tej samej nazwie. Przyprawa egejska to z kolei połączenie przede wszystkim kolendry, czosnku, kminku, pieprzu i rozmarynu, które używane jest również do nadania smaku mięsu. Wszystkie przyprawy używane w kuchni tureckiej bez problemu dostaniemy także w Polsce – to wystarczy, by przyrządzić prawdziwą ucztę rodem z Bliskiego Wschodu.