Witamina B3 w czym występuje
Bardzo ważne dla naszego organizmu jest utrzymanie odpowiedniej ilość witaminy B3 (niacyny) , którą musimy dostarczać wraz z pokarmem, aby zachować w dobrej kondycji układ mięśniowy i hormonalny. Źródłem niacyny są m.in wszelkiego rodzaju mięsa – zwłaszcza drobiowe lub wieprzowe- znajduję się też w rybach czy produktach zbożowych oraz w roślinach strączkowych i liściastych. Bogate w witaminę B3 jest także mleko, a niewielkie jej ilości możemy także znaleźć w kawie czy herbacie.
Wpływ Witaminy B3 na nasze zdrowie
Nieodpowiedni poziom witaminy B3 w naszym organizmie ma negatywne skutki nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale też psychiczne. Niedobór Niacyny może powodować stany depresyjne, a także ogólne osłabienie organizmu i bóle głowy, biegunkę czy wymioty. Niedobór może być spowodowany nieodpowiednią dietą, nadużywaniem alkoholu, długotrwałym zażywaniem leków na gruźlice, czy chorobami zaburzającymi prawidłowe funkcjonowanie jelit i nerek. Skrajne przypadki niedoboru występują przy niedożywieniu organizmu i powoduje to śmiertelną chorobę – pelagrę. Występuje ona głównie w biedniejszych krajach, gdzie głód jest bardziej powszechny. Niedobór można zlikwidować korzystając z odpowiedniej diety, lub zażywając witaminę w suplementach. Należy jednak uważać z dawkowaniem, gdyż przedawkowanie tabletek może spowodować nadmiar niacyny, co skutkuje chorobami skóry, mdłościami, bólami brzucha oraz może powodować hiperglikemie lub arytmię.