Soja czarna: wartości odżywcze i wykorzystanie

W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić produkty, które jeszcze kilkanaście lat temu w naszym regionie były całkowicie nieznane. Z pewnością do takich należy czarna soja! Nasiona o głębokiej, czarnej barwie, wykorzystywane są powszechnie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej: to produkt, który zawiera bardzo dużą ilość białka, dzięki czemu chętnie sięgają po nią również sportowcy i miłośnicy zdrowego stylu życia.

Czarna soja

Około 10% całej wagi produktu to błonnik, przez co soja czarna sprawdza się również wśród osób, które cierpią na zaparcia i inne problemy związane z układem pokarmowym. Zawiera ona również mikroelementy, takie jak wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz dużą ilość witaminy A i E. Czarna soja wykorzystywana jest podobnie jak inne rośliny strączkowe, używana jest przede wszystkim jako dodatek do warzywnych gulaszów i zup. Świetnie komponuje się z sosami, dodatkiem papryki, grzybów i cebuli. Z czarnej soi możemy także przygotować sałatki, które będą bardziej pożywne i mogą być również podawane na ciepło. Soja przybiera smak potraw, przez co odpowiednie doprawienie ulubionymi ziołami i przyprawami sprawi, że każdy z nas polubi tę roślinę.