Przepis na domową pizzę.

Czy samodzielne zrobienie pizzy jest trudne? Wbrew pozorom nie jest to skomplikowana czynność. W internecie jest mnóstwo przepisów na domową pizzę, poniżej przedstawię jeden z nich. Zaznaczam, że kluczem do pysznej domowej pizzy jest ciasto. Reszta składników, która znajdzie się na jego rozwałkowanej powierzchni jest już kwestią gustu i osobistych preferencji „kucharza”.

Niezbędne składniki i wyrobienie ciasta.

Kluczowym składnikiem na domową pizzę jest mąka do wyrobienia ciasta. Odsypujemy dwie i pół szklanki do miski, która posłuży nam do wymieszania składników. Pamiętajmy aby mąkę starannie przesiać, tak by nie robiły się gródki. Następnie dodajemy drożdży. Mogą być instant (jedna saszetka starcza na około 0,5 kg mąki)ogólnie dostępne w sklepach. Dokładnie mieszamy. Aby dać drożdżom pożywkę niezbędny jest cukier, wsypujemy zatem dwie łyżeczki do herbaty. W celu dodania smaku pamiętamy o szczypcie soli oraz pieprzu. Składniki ponownie dokładnie mieszamy używając widelca. Na koniec dodajmy dwie łyżki stołowe oleju, może być oliwa z oliwek bądź zwykły kujawski. Do wyrobienia ciasta na domową pizzę potrzebna jest jedna szklanka przegotowanej ciepłej ale nie za gorącej wody (tak z 35 stopni). Do wcześniej wymieszanych składników stopniowo dolewamy wodę i rozrabiamy widelcem aby utworzyła się jednolita konsystencja. Tak otrzymane ciasto starannie rozrabiamy, intensywnie ugniatając. Jeżeli ciasto lepi się za bardzo, dodajemy mąki. Należy je wyrabiać, aż do momentu uzyskania jednolitej kulki, która nie przywiera do rąk. Po uzyskaniu takiego efektu, odkładamy wyrobione ciasto na ok. 30 min, w ciepłe miejsce, w celu wyrośnięcia.

Sos pomidorowy na pizzę.

W czasie kiedy drożdże pracują i ciasto powoli wyrasta, możemy przygotować sos oraz resztę składników do naszej domowej pizzy. Do zrobienia sosu niezbędny będzie słoiczek ok 200 gram koncentratu pomidorowego. Jego zawartość przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, aby zmienić jego konsystencję na bardziej rzadką. Intensywnie mieszamy sos z wodą i dodajemy przyprawy takiej jak: oregano, tymianek, zioła prowansalskie i estragon. Ilość przypraw należy uzależnić od własnych preferencji smaku.

Pozostałe składniki.

W kwestii składników, które pojawią się na pizzy istnieje praktyczne pełna dowolność. Z tych tradycyjnych to oczywiście ser, najlepiej mozzarella starannie roztarty, szynka, kiełbasa pepperoni, salami, pieczarki, cebula, oliwki i wiele, wiele innych. Ilość i proporcję zależą tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji smakosza pizzy. Pamiętajmy aby składniki na pizzę pokroić na plasterki i równomiernie rozłożyć na blacie ciasta.
Formowanie placka i układanie składników.
Po ok. 30 minutach wyrośnięte ciasto kształtujemy, tak by zmieściło się w obrys blaszki, na której będzie pieczona pizza. Pamiętajmy aby placek na pizzę formować rękami, a nie wałkiem. Przepisy na domową pizzę, które pojawiają się w sieci często pomijają ten ważny szczegół. Uformowany blat pizzy układamy na blaszkę, której powierzchnie wcześniej wysmarowaliśmy oliwą z oliwek. Następnie łyżką stołową równomiernie nakładamy sos pomidorowy. Kolejnym składnikiem jest starty żółty ser. Na jego powierzchni układamy pozostałe, pokrojone wcześniej szynkę, kiełbasę, pieczarki itd., itd. Następnie na samą górę trafia jeszcze jedna cienka warstwa żółtego sera, to spowoduje, że będzie się on ciągnął podczas jedzenia. Na sam koniec możemy posypać już naszą gotową do pieczenia pizzę ziołami by nadać jej pięknie pachnący aromat.

Pieczenie pizzy.

W warunkach domowych korzystamy z piecyków gazowych lub elektrycznych. Przed wstawieniem pizzy pamiętajmy, aby nasz piec był dobrze rozgrzany do temperatury min. 220 stopni. Przygotowaną pizzę wkładamy do pieczenia na około 10 minut. Po około 8 minutach pieczenia, możemy pokropić pizzę niewielką ilością oliwy z oliwek, co nada jej bardziej soczysty smak. Gotowa pizza powinna być delikatnie zrumieniona i tak upieczona trafia na stół.

Przepis na domową pizzę to prosty sposób, aby stworzyć własne niepowtarzalne danie zawierające składniki zgodne z naszymi upodobaniami. W domowym zaciszu możemy stworzyć świetny posiłek angażując przy jego robieniu całą rodzinę. Zapewni nam to sporo dobrej zabawy i pyszny obiad lub kolację.
Smacznego.