Czasami nie chce się gotować zbyt wykwintnego obiadu,, a zjeść coś na szybko, nie zapominając przy tym o dostarczeniu organizmowi warzyw. Z pomocą w takim przypadku przyjdą pszenne placki – proste tortille na obiad sprawdzą się idealnie: zaspokoją głód, jak i dostarczą składników odżywczych. Bardziej przekonywać chyba nie trzeba?
Szybki obiad lub kolacja
Tortille pochodzą z Meksyku, ale za tymi plackami – w wersji z mąki pszennej lub kukurydzianej – przepada cały świat. Z dodatkiem ulubionego sosu, mięsa mielonego lub kurczaka oraz warzyw stała się popularnym i bardzo smacznym daniem, które w przygotowaniu nie nastręcza trudności nawet dzieciom. Z tego też powodu jest prostym pomysłem właśnie na szybki obiad, kiedy i tak chce się zjeść dobrego.
Plusem jest także to, że taką tortillę można zabrać ze sobą do pracy i odgrzać w mikrofalówce lub też wziąć do piknikowego koszyka i spożyć na zimno – w obu wersjach smakuje równie dobrze!
Poniżej zaprezentowano przepis na proste tortille na obiad z serem i warzywami. Jeżeli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, można przygotować do nich także kurczaka – jedną pierś umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu na patelni, posypać ulubionymi przyprawami. Układać na połówce z warzywami, uważać podczas zwijania, by nie wyleciały – i gotowe!
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- marchew
- czerwona cebula
- żółty ser
- świeża czerwona papryka
- placki tortilli
Sos
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
Wykonanie
Ząbki czosnku przepuścić przez praskę, umieścić w miseczce. Dodać jogurt i majonez, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatę lodową posiekać na niezbyt grube paseczki.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć ogonek wraz z gniazdem nasiennym, przepłukać, osuszyć, następnie pokroić w paseczki dowolnej grubości.
Pomidorki umyć, przekroić na pół.
Cebulę obrać, pokroić w niezbyt grube piórka.
Żółty ser pokroić na plastry dowolnej grubości lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pół placka tortilii posmarować odrobiną sosu, ułożyć wszystkie warzywa – sałatę, pomidorki, paprykę, cebulę – na drugiej połowie położyć lub rozsypać ser.
Placki zwinąć jak najciaśniej, zaczynając od strony z warzywami, uważając przy tym, by żaden ze składników nie wyleciał ze środka.
Zwinięty placek umieścić w dwustronnym opiekaczu, zapiec do zrumienienia około 30-45 sekund. Powtórzyć z każdym plackiem.
Można podawać z dodatkowym sosem lub ketchupem.