Sól prosto z Hawajów: charakterystyka i zastosowanie. Sól hawajska

Odmian soli jest całe mnóstwo: choć najpopularniejszą z pewnością jest biała sól kuchenna, na rynku możemy znaleźć odmiany o charakterystycznym różowym, czerwonym lub czarnym odcieniu. Sól hawajska zawiera wulkaniczny pył, czemu zawdzięcza swoją barwę. Może mieć różne odcienie czerwieni, jednak najbardziej pożądanym kolorem jest czerń.

Sól hawajska

Sól hawajska zawiera bardzo dużą ilość żelaza, wapnia i magnezu. Z pewnością to sól dla prawdziwych smakoszy: posiada specyficzny, lekko ziemisty posmak oraz niespotykaną fakturę. W trakcie spożywania rozpuszcza się w ustach, przez co delikatnie musuje. Hawajska sól stosowana jest zarówno w celach dekoracyjnych, jak i smakowych. Doskonale uzupełnia smak ryb i owoców morza, stosowana może być również do marynowania mięs. Ten rodzaj soli powszechnie stosuje się również w produkcji kosmetyków: kremów do twarzy, toników i maseczek, szczególnie tych, które szczycą się w pełni naturalnym i ekologicznym składem. Zdrowotne właściwości soli hawajskiej mogą być nieocenione, choć jak w przypadku stosowania każdego rodzaju soli, musimy pamiętać o umiarze.