Lippia trójlistna. Werbena cytrynowa – charakterystyka przyprawy

Werbena cytrynowa to roślina, którą powszechnie używa się w całej Europie. Jej inną nazwą jest lippia trójlistna. Choć pochodzi z Ameryki Południowej, uprawiana jest również w Azji (m. in Chinach) i Europie (m. in we Francji i Hiszpanii). Roślina ta posiada bardzo charakterystyczne liście o ciemnozielonej barwie i ostrym, podłużnym kształcie. Werbena cytrynowa dodawana jest do różnych potraw i herbat, nadaje się do doprawiania drobiu, deserów i ryb.

Lippia trójlistna

Lippia trójlistna posiada intensywny, cytrusowy posmak. Wykorzystywana jest zarówno w formie świeżych liści, które usuwa się przed podaniem potrawy, jak i drobnego suszu. Powszechnie znane są również jej właściwości zdrowotne: usprawnia pracę wątroby i trzustki, pomaga w trawieniu oraz posiada właściwości moczopędne. Dzięki rozgrzewającemu i antybakteryjnemu działaniu, spożywana jest podczas przeziębień. Leczniczo działa także w przypadku zapalenia pęcherza. Werbena cytrynowa wykorzystywana jest również do produkcji olejków eterycznych, naturalnych odświeżaczy powietrza oraz perfum – jej cytrusowy aromat z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy świeżych i rześkich zapachów.