Włochy to z pewnością jedno z najważniejszych państw na kulinarnej mapie świata. Choć słynie przede wszystkim z doskonałych makaronów i cienkiej, chrupiącej pizzy, kraj ten ma zdecydowanie więcej do zaoferowania. Z pewnością elementem kulinarnej tradycji Włoch, na który warto zwrócić uwagę, są zioła, powszechnie wykorzystywane w bardzo dużych ilościach.
zioła toskańskie
Przykładem włoskiej mieszanki ziołowej są zioła toskańskie, które zawierają suszone pomidory (zwykle w formie drobnych płatków), czosnek, bazylię i oregano – kwintesencję smaku włoskich potraw. W kuchni włoskiej wykorzystuje się również estragon, rozmaryn i szałwię. Dodaje się je niemal do wszystkiego: do sosów, kanapek, gulaszów i zup. Aromatyczne, świeże rośliny nadają smak każdemu daniu, a nawet typowe polskie potrawy mogą zostać przygotowane w zupełnie nowej odsłonie. Włoskie zioła mogą być łączone w niemal dowolnych proporcjach: doskonale komponują się i uzupełniają, sprawiając, że każda potrawa nabiera indywidualny charakter. Mając zaledwie kilka świeżych ziół możemy stworzyć wspaniałe potrawy, które na myśl będą przywodzić słoneczne Włochy.