Siedem przypraw arabskich – co to takiego? Przyprawa 7 przypraw arabskich

Kuchnia arabska słynie z intensywnych, aromatycznych potraw. Ich tajemnicą są oczywiście przyprawy! Przyprawa 7 przypraw arabskich to z pewnością jedna z najbardziej uniwersalnych mieszanek, które pozwolą nam na kulinarną podróż do państw Bliskiego Wschodu. Jednak co tak naprawdę się w niej znajduje? Kluczem do zrozumienia arabskiej kuchni jest połączenie słodkich i pikantnych smaków.

Przyprawa 7 przypraw arabskich

W przyprawach arabskich często znajdziemy więc słodki cynamon, aromatyczną gałkę muszkatołową i rozgrzewający imbir. Intensywności smaku nadają goździki, ziele angielskie i nasiona wiśni wonnej. Do tego wszystkiego dodawany jest pieprz czarny, który odpowiada za charakterystyczną ostrość dań. Taka mieszanka używana jest przede wszystkim do doprawiania mięsa. Najlepiej sprawdza się jako element marynaty jagnięciny lub baraniny – w końcu to rodzaj mięsa, z którego słynie kuchnia arabska. Wykorzystać ją jednak możemy do bardziej popularnych w naszym regionie mięs: wołowiny, wieprzowiny, a nawet drobiu! Jeśli chcemy, by nasze potrawy były bardziej pikantne, do marynaty z 7 przypraw arabskich możemy dodać czerwoną, ostrą paprykę, która doskonale komponuje się z resztą składników.