Uprawa roślin często jest bardzo wymagająca: choć wbrew pozorom orientalne gatunki drzew, kwiatów i krzewów mogą być zdecydowanie łatwiejsze w uprawie i mniej
[...]
Sól kuchenna kojarzy nam się przede wszystkim z białym, drobnym proszkiem, który powszechnie stosowany jest niemal na całym świecie do doprawiania dań. Jednak
[...]
Werbena cytrynowa to roślina, którą powszechnie używa się w całej Europie. Jej inną nazwą jest lippia trójlistna. Choć pochodzi z Ameryki Południowej, uprawiana
[...]
Rodzajów pieprzu jest całe mnóstwo: różnią się kolorami, fakturą i gatunkiem roślin, z których są pozyskiwane. Z pewnością na chwilę uwagi zasługuje pieprz
[...]
Kuchnia turecka to z pewnością najbardziej znana kuchnia Bliskiego Wschodu. Jej tajemnicą jest dobór aromatycznych, intensywnych przypraw, które często stanowią dla nas bardzo
[...]
Kuchnia jamajska wciąż nie jest zbyt popularna w Polsce – wydaje się nam wyjątkowo egzotyczna, bazująca na przyprawach, warzywach i owocach, które mogą
[...]
Niektóre przyprawy są dziś niemal legendarne. Jedną z nich jest z pewnością sól swańska – w rzeczywistości mieszanka soli i różnych przypraw, które
[...]
Włochy to z pewnością jedno z najważniejszych państw na kulinarnej mapie świata. Choć słynie przede wszystkim z doskonałych makaronów i cienkiej, chrupiącej pizzy,
[...]