W dzisiejszych czasach ludzie bardzo lubią robić wykwintne dania. Czy to pieczony indyk, kaczka czy kurczak. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jak powinna smakować dobra kaczka w soku pomarańczowym. Jest to mało popularne danie. Wiadomo, że kaczka jest dość trudna do przygotowania. Trzeba umieć ją po prostu dobrze zrobić. Dlatego osoby, które jeszcze nigdy nie piekły kaczki powinny skorzystać z pomocy doświadczonych osób. Kaczka jeśli będzie piekła się albo za długo albo za krótko nie będzie dobra. Może wyjść sucha, twarda. A nie o to przecież chodzi.
Jaki jest przepis na pyszną kaczkę?
Kaczka jest bardzo popularnym daniem. Szczególnie przygotowywana jest gdy przychodzą Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Jak ją przygotować? Warto skorzystać z przepisu jakie znajdziemy w Internecie.
Składnikami jakie są potrzebne do przygotowania dania są:
- kaczka – 1 sztuka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr – 2 łyżki
- sok pomarańczowy – 3 szklanki
- sok jabłkowy- 0.5 szklanki
- ząbek czosnku – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- migdały- 0.25 szklanki
- rodzynki- 2 łyżki
- pomidory – 4 sztuki
- Tymianek z Polski Knorr – 1/4 szklanki
- Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr – 1/4 łyżeczki
Oczyść kaczkę i pokrój na małe kawałki. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Sok wymieszać z posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem, posiekanymi migdałami, pomidorami, rodzynkami i przyprawami. Dodaj pikantną naturalną przyprawę do kurczaka Knorr i dobrze wymieszaj. Kaczka w soku pomarańczowym .Polej kaczkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 80 minut. Po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni, a następnie piec kolejne 30 minut.
Warto skorzystać z tego przepisu. Kaczka jest bardzo smaczna. Na pewno Wasi goście będą zachwyceni daniem. Być może nawet poproszę o dokładkę, a później o przepis. Wiadomo, że danie to samo, ale przepisy mogą się znacznie od siebie różnić jakimś składnikiem. Warto też zobaczyć jeśli oczywiście są dostępne filmiki jak przygotowuje się takie danie.