Rodzajów pieprzu jest całe mnóstwo: różnią się kolorami, fakturą i gatunkiem roślin, z których są pozyskiwane. Z pewnością na chwilę uwagi zasługuje pieprz kubeba. Jego cechą charakterystyczną jest już sam wygląd: drobne, ciemne kuleczki posiadają małe ogonki. Jego smak jest nieco łagodniejszy od powszechnie używanego w polskiej kuchni pieprzu czarnego, delikatnie korzenny, znacznie „głębszy’.
Pieprz kubeba
Używany może być jako uniwersalna przyprawa do niemal każdego dania: świetnie sprawdza się do doprawiania zup, mięs i gulaszów. Pieprz kubeba słynie przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych. Jest silnym antybiotykiem, stosuje się go przede wszystkim w leczeniu infekcji gardła i dróg oddechowych. Ma działanie odświeżające i łagodzące. Jak większość rodzajów pieprzu wpływa także na układ pokarmowy: reguluje trawienie i zbawiennie wpływa na pracę organów takich jak trzustka czy wątroba. Doskonale rozgrzewa, przez co stosowany jest przy przeziębieniach i wychłodzeniu organizmu. Jego intensywny aromat sprawia, że produkuje się z niego również olejki eteryczne, które pomagają w leczeniu grypy i infekcji.