Bakłażan to jesienne warzywo i bardzo smaczne, przyrządzić go można kilka sposobów np:
- pieczemy na patelni
- lub w piekarniku
Oto sposób jak go przyrządzić:
Bakłażana trzeba umyć i wysuszyć, przekrójmy go na pół i delikatnie nacinamy kształt kratki pamiętając żeby nie przeciąć skórki i układamy na blachę w piekarniku. Pieczemy do momentu aż powstanie na nich kratka, czyli miejsca nacięte pod wpływem ciepła otworzą sięi całe warzywo zarumieni.
Do miski wlac olej i włożyć zmiażdżone ząbki czosnku dodajemy łyżkę przypraw do sałatek oraz ostrą paprykę. Tak przygotowanym olejem nacieramy bakłażana pamiętając aby wlał się w nacięte rowki. Jeżeli to mamy to układamy bakłażana do blaszki i wstawiamy do piekarnika który rozgrzany został do 190 stopni.
Pieczemy tak około 50 minut aż zobaczymy, że jest miękki i delikatny, wyciągamy blachę i wyjmujemy naszego bakłażana na talerze podajemy z surówką, ziemniakami lub makaronem wersja dowolna.
Smacznego.
Pieczony bakłażan gotowy, może nie każdemu przypadnie więc można go zrobić na patelni z dodatkami np warzywami na patelnię lub kilka samemu włożyć według uznania. Bakłażan jako warzywo jest bardzo bogaty w witaminy oraz a także magnez, potas oraz naszemu organizmowi dostarcza błonnika a wiemy że witaminy są nam potrzebne. Jeżeli tylko możemy powinniśmy spożywać bakłażana ponieważ jest to dawka dużej bomby witaminowej której zwłaszcza jesienią brakuje nam, jest też również pomocny w układzie krążenia, cennym pierwiastkiem tego warzywa są flawonoidy. Bakłażana możemy podawać z mięsem i warzywami na patelnię lub dodać ziemniaki albo makaron,przygotowane danie jest sycące ale też bardzo zdrowe. Dodając do tego surówkę z ogórków lub sałaty stanowi bombę witaminowa która jest pora jesienna czy też zimowa niezbędna dla nas. Oprócz tego, że możemy podać pieczonego to też możemy bakłażana usmażyć na patelni już z gotowymi składnikami. Obiad jest pyszny gdyż bakłażan po przyrządzeniu jest delikatny i rozpływa się w ustach.