Egipt to z pewnością państwo, które słynie z intensywności i różnorodności smaków. Arabskie wpływy sprawiają, że w kraju tym znajdziemy wyjątkowe mieszanki przypraw, niespotykane u nas zioła i herbaty. Przykładem powszechnie wykorzystywanej rośliny jest habak. To odmiana bazylii, która charakteryzuje się delikatnie miętowym posmakiem.
Habak przyprawa
Habak wykorzystywany jest przede wszystkim jako susz do parzenia naparów, które spożywane są do posiłków. Habak rzadko jest jednak podawany samoistnie – zwykle stanowi przyprawę, którą doprawia się czarną lub zieloną herbatę. Habak przyprawa posiada goryczkowy posmak, który niwelowany jest dużą ilością cukru, czasem również mlekiem. Egipscy beduini twierdzą, że dodawanie habaku do herbaty ma zbawienny wpływ na zdrowie. Pomaga on w regulowaniu pracy układu pokarmowego, a ziołowy posmak pozwala na orzeźwienie w upalne dni na pustyni. To napój, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciężkiego, mocno przyprawionego jedzenia, jak i również jako samodzielny napój spożywany w lecie. Jego specyficzne walory smakowe z pewnością znajdą wielu miłośników!