Owoce pigwowca, choć przypominają jabłka – wcale nimi nie są. W tym artykule przedstawimy kilka pomysłów, w jaki sposób można wykorzystać te cudowne owoce.
OWOCE PIGWOWCA
Owoce pigwowca charakteryzuje przede wszystkim wspaniały zapach, którego nie można pomylić z niczym innym. Przypominają one swoim wyglądem trochę jabłka, choć wcale nimi nie są. Niemniej jednak warto wiedzieć, czym są te wspaniałe owoce oraz w jaki sposób można je wykorzystywać. Przede wszystkim należy wiedzieć jedną bardzo ważną rzecz – owoce pigwowca nie nadają się do jedzenia na surowo. Można natomiast przygotować z nich pyszne drzemy, marmolady itp.
Co zrobić z owoców pigwowca?
Dżemy uwielbiają głównie dzieci, ale osoby dorosłe również bardzo chętnie po nie sięgają. Co zrobić z owoców pigwowca, jeśli akurat je posiadasz? Możesz zrobić oczywiście dżemy, które będą charakteryzowały się swoim niesamowitym smakiem i aromatem. Aby wykonać dżem z owoców pigwowca należy rozgotować na małym ogniu, dodać cukru, a następnie wykonywać wszystkie inne czynności, jak ma to miejsce w przypadku robienia dżemów. Smak takiego dżemu będzie bardzo wyjątkowy, a dodatkowo można go stosować np. do ciast lub do kanapek.
SPOSÓB NA KATAR I PRZEZIĘBIENIE
Jeśli akurat masz katar i jesteś przeziębiony, a dodatkowo posiadasz owoce pigwowca – możesz zrobić z nich sok, który pomoże Ci z przeziębieniem. W jaki sposób należy taki sok zrobić? Pokrojone owoce pigwowca należy umieścić w słoiku lub innym naczyniu. W następnym kroku należy zasypać owoce cukrem, a następnie zaczekać aż wypuszczą one sok. Sok z owoców można przelać do garnka, podgrzać, a następnie pić. Sok z owoców pigwowca jest pomocny dlatego, ponieważ zawiera on w swoim składzie witaminę C, która wspiera walkę organizmu z chorobami i przeziębieniem. Warto zrobić sobie taki sok w okresie jesienno – zimowym, aby mieć pomocny i naturalny środek wspomagający walkę z przeziębieniem. W internecie można znaleźć różnorodne przepisy na nalewki z owoców pigwowca. Dodaje się do nich alkohol, więc są to przepisy dla osób dorosłych.