Quinoa może zastąpić inne ziarna w prawie każdym przepisie, na przykład boulghour w sałatce, kaszę pszenną w kuskusie lub ryż w risotto.
Przykłady wykorzystania komosa ryżowa w gotowaniu – z czym jeść komosę ryżową?
- Dodaj go do zupy, na przykład do tej zupy grzybowej: suszone plasterki grzybów i odłóż na bok. Smażyć cebulę i seler naciowy, dodać quinoa i gotować przez dwie minuty. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i plastry marchewki, wywar, sól, pieprz, tymianek i gotować aż ziemniaki zmiękną. Dodać grzyby i udekorować natką pietruszki.
- Włóż go do sufletów, omletów, quiches.
- Pomidory nadziewane: zmieszać gotowaną komosę ryżową, suszone owoce namoczone na godzinę w wodzie, świeże winogrona rozdrobnione na pół, pokrojone migdały, zieloną cebulę, przyprawy (kardamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, mielone nasiona kolendry, sproszkowany imbir). Pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin, a następnie nadziewać pomidory tą mieszanką.
- Pilaw. Smażona cebula, czerwona, zielona i żółta papryka, seler naciowy, marchew i czosnek; dodać komosa ryżowa, sadzę przez kilka minut, następnie dodać wodę lub bulion. Ozdoba z oderwanymi migdałami i oregano.
- Kurczaka nadziewać mieszanką gotowanej komosa ryżowa, suszone prażone orzechy, cebulę, czosnek, grzyby i seler podsmażone na oliwie z oliwek i przyprawione szałwią, rozmarynem, tymiankiem i pietruszką. Dla odmiany wrzuć quinoa, pół dziki ryż.
- Orientalna sałatka z makaronu quinoa: makaron ugotować zgodnie z instrukcją i ostudzić pod wodą. Usmażyć na sucho nasiona sezamu; blanszowany groszek śnieżny i ostudzić pod wodą; kawałki kurczaka podsmażyć na oleju do momentu ugotowania. Wymieszać wszystkie te składniki z makaronem, pokrojonymi migdałami, posiekanym czosnkiem i imbirem, zmieloną cebulą dymką i winegretem z oliwą z oliwek i odrobiną oleju sezamowego, sokiem cytrynowym, sosem sojowym, miodem i ostrą papryką.
- Ugotowane ziarna związać z jajkiem i bułką tartą, dodać pokrojoną marchewkę, cebulę, seler i czosnek, uformować plastry i podsmażyć na patelni. Podawać z pomidorem lub pieprzem lub z jogurtem, czosnkiem i sosem z pietruszki.
- Przygotuj bezmięsne chili z komosą ryżową, fasolą nerek, pomidorami, chili w proszku i pokrojonymi warzywami (marchew, cebula, seler).
- Sałatka rdzenna amerykańska: quinoa, słodkie ziarna kukurydzy, zielony groszek, pomidory, papryka jalapeno, siekana kolendra.
- Komosa ryżowa w stylu indyjskim: szalotka sauté i świeży imbir w oliwie z oliwek. Dodać komosę ryżową i zmielone przyprawy (kardamon, kminek, kajennę, kolendrę), wodę lub bulion i gotować od 10 do 15 minut. Pieczone orzeszki piniowe wysuszyć na patelni i dodać je wraz z rodzynkami do ugotowanej ryżówki.
- Można je zrobić na słodki pudding, zgodnie z zasadą puddingu ryżowego lub chlebowego.
- Liście komosa ryżowa mogą być gotowane jak szpinak.
- Możesz ich używać jak kiełków lucerny.
- Quinoa jest używana do produkcji napoju alkoholowego zwanego „chicha” w Ameryce Południowej.