Staropolskie specjały

Jednym z naszych iście polskich przysmaków, kojarzących się z ważnymi uroczystościami państwowymi jest….kaczka po staropolsku. Ta tradycyjna potrawa znana jest od wieków. I chociaż wymaga nieco więcej nakładu pracy w kuchni, jej smak wart jest niejednej godziny. Warto zatem odkurzyć stare receptury, aby kaczka była jak najbardziej zbliżona do tej powszechnie znanej.

Danie to doskonale uświetni ważną uroczystość domową. Nada powagi i dostojności. Oczywiście można ją także przygotowywać na co dzień, jeśli należymy do miłośników tego rodzaju mięsa.

Niezbędne składniki:

-1 cała kaczka
-6 sporych, dorodnych jabłek (najlepiej o kwaśnym posmaku)
-1 opakowanie majeranku
-1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
-6 ząbków czosnku
-2 łyżki masła (może być klarowane)
-sól oraz pieprz

Sposób wykonania:

Kaczka po staropolsku wymaga nieco więcej zaangażowania, niż inne potrawy. Pracę zaczynamy już dzień wcześniej: dokładnie myjemy mięso. Następnie zanurzamy ją na całą noc w bardzo dużej misce (tak, aby kaczka w całości była zanurzona) w osolonej wodzie (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody). Pozostawiamy ją i zaglądamy do niej dopiero następnego dnia.

1.Wyjmujemy kaczkę po całej nocy w osolonej wodzie (mięso powinno być już słone i nieco skruszałe). Nacieramy całą kaczkę w środku i na zewnątrz: pieprzem, majerankiem oraz posiekanym czosnkiem. Czynność tą robimy bardzo obficie, im więcej przypraw, tym na wyraźniejszy smak później możemy liczyć.
2. Tak zamarynowaną kaczkę odkładamy na 2 godziny do lodówki.
3. Obieramy jabłka i kroimy je na mniejsze ćwiartki. Posypujemy majerankiem z każdej strony.
4. Wyjmujemy kaczkę z lodówki i faszerujemy ją jabłkami z majerankiem.
5. Przekładamy kaczkę z farszem do naczynia żaroodpornego. Luki w brytfance wypełniamy jabłkami. Całość polewamy szklanką czerwonego wina. Na samą górę wykładamy masło (w postaci wiórek lub łyżek).
6. Przykrywamy kaczkę. Wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Pieczemy, w zależności od wielkości kaczki, przez godzinę i 15 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, odkładamy ją na bok i pieczemy rzez kolejne 45 minut. Co jakiś czas podlewamy mięso sosem, powstałym na dnie naczynia.

Po tym czasie wyjmujemy i rozkrawamy bardzo ostrym nożem. Kaczka po staropolsku lubi towarzystwo samych, zapieczonych jabłek. Niektórzy podają ją również z kluskami ziemniaczanymi, albo ugotowaną kaszą. Wybór należy od nas i rodzaju uroczystości.