Kuchnia brazylijska to dla nas wciąż nieznany teren: jako jedna z kuchni Ameryki Południowej łączy w sobie wykorzystanie mięs, owoców, warzyw i mieszanek przypraw, które nie są popularne na naszym kontynencie. Brazylijczycy chętnie łączą smak mięsa i ryb z owocami: szczególnie tanimi i dostępnymi tam ananasami, mango i limonką.
farinia przyprawa brazylijska
Popularne są gulasze z suszonego mięsa, które przygotowuje się z dodatkiem fasoli, czosnku i papryki (popularna fejioada). Na kolację Brazylijczycy chętnie jadają pikantnie doprawione mięsne potrawy, takie jak picanha (wołowy udziec), alcatra (rodzaj marynowanej wołowiny) czy grillowane półmiski różnych mięs. Najpopularniejszym dodatkiem jest farinia – rodzaj kaszy produkowanej z manioku. Jeśli chodzi o farinia przyprawa brazylijska nie jest to typowy dodatek do obiadu, który znamy w naszej kulturze: fariną posypuje się niemal wszystkie dania, od zup, po mięsa. Tradycyjnym trunkiem brazylijskim jest caipirinha, czyli rodzaj wódki produkowanej z trzciny cukrowej, jednak mieszkańcy często piją również bezalkoholowe napoje, których bazą jest powszechnie występująca guarana.