Niektóre przyprawy są dziś niemal legendarne. Jedną z nich jest z pewnością sól swańska – w rzeczywistości mieszanka soli i różnych przypraw, które stanowią doskonałe i wykwintne połączenie. Niegdyś każda pora roku miała swoją własną mieszankę, zależną od dostępności lokalnych produktów. Dziś jednak tradycyjnie sól swańską wytwarza się z ziół suszonych. W większości mieszanek znajduje się sól kamienna lub morska, kolendra, czosnek, kozieradka i suszona papryka. W niektórych odmianach tej przyprawy znaleźć możemy dodatkowo cząber, kminek, kmin rzymski lub szafran.
Sól swańska
Dodane zioła wpływają nie tylko na smak przyprawy, ale również na jej kolor. Sól swańska produkowana jest w Gruzji i stanowi najbardziej popularną i uniwersalną przyprawę. Dodaje się ją do zup i sosów, marynowania mięs i do przetworów. W kuchni polskiej może sprawdzić się również do ciężkostrawnych dań na bazie grzybów i kapusty – przyprawy używane do produkcji mieszanki doskonale regulują trawienie i wpływają na pracę układu pokarmowego, przez co poleca się ich dodawanie do dań, które mogą powodować problemy gastryczne.