Sól kuchenna kojarzy nam się przede wszystkim z białym, drobnym proszkiem, który powszechnie stosowany jest niemal na całym świecie do doprawiania dań. Jednak odmian soli – nawet tej tradycyjnej, białej – jest całe mnóstwo! Do najbardziej wartościowych pod względem zawartości minerałów należy różowa sól himalajska, która uznawana jest za „najczystszą”.
Czarna sól cypryjska
Nieco ciemniejszy kolor soli znajdziemy w Australii – czerwona sól Murray River zawiera dodatek karotenu i nadaje bardzo specyficzny smak potrawom. Czarną sól znajdziemy zarówno na Hawajach (z dodatkiem lawy wulkanicznej), jak i na Cyprze. Czarna sól cypryjska jest bardzo delikatna a jej smak jest dużo łagodniejszy niż odmian białych.
Czarna sól w płatkach z Cypru
Czarna sól z Cypru zawiera dodatek węgla drzewnego a sprzedawana jest w „płatkach”. Czarna sól w płatkach z Cypru, czerwona australijska odmiana czy różowa sól himalajska? Rodzaj wykorzystywanej soli powinien być dopasowany do przygotowanej potrawy i efektu, który chcemy osiągnąć. Każda z nich jednak jest dużo bardziej wartościowa od tradycyjnej, białej soli kuchennej, a ich niewielkie ilości mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.