Fasolnik chiński to wciąż niezbyt popularna roślina w naszym kraju. Uprawiana jest przede wszystkim przez prawdziwych pasjonatów, głównie przez bardzo ciepłolubną naturę. Fasolnik uprawiany jest głównie pod osłoną: nieprzyjazna pora od jesieni do wiosny może wyjątkowo zaszkodzić tej roślinie.
fasolnik chiński uprawa w gruncie
Fasolnik pełni rolę dekoracyjną, jednak częściej hodowany jest dla swych owoców: długich, zielonych strąków, nieco przypominających fasolę szparagową, które jednak w sprzyjających warunkach mogą osiągać nawet metr długości! Jeśli chodzi o fasolnik chiński uprawa w gruncie musi przede wszystkim charakteryzować się wysoką ochroną przez wiatrem, deszczem i zimnem. Równocześnie jest to roślina wyjątkowo niewymagająca pod względem glebowym: rośnie zarówno na żyznych i wilgotnych terenach, jak i tych suchszych i uboższych. Strąki używane są przede wszystkim do przyrządzania kuchni azjatyckiej. Choć ich smak przypomina smak fasoli szparagowej, jest nieco słodszy: doskonale komponuje się z pikantnymi przyprawami i mięsem, chętnie podawany jest również jako pożywny dodatek do zup, gulaszów i sosów.