Kiełki roślin to doskonałe źródło minerałów i witamin, jak i dużej ilości kwasów tłuszczowych i białka. Sałatka z kiełkami soi na śniadanie to pożywny dodatek do kanapek – dzięki zawartości różnych mikroelementów pozwala na zachowanie zdrowia i witalności. Kiełki są wyjątkowo potrzebne w dietach bezmięsnych: dla wegan i wegetarian jest to nieocenione źródło kwasów omega-3.
Sałatka z kiełkami soi
Kiełki, w zależności od gatunku rośliny, różnią się zawartością minerałów i witamin. Większość z nich zawiera jednak dużą ilość żelaza, fosforu oraz witamin z grupy B. Sałatki z kiełkami soi dostarczą nam przede wszystkim witamin takich jak A, B (2, 5,9), C i K oraz żelaza, wapnia i magnezu. Kiełki zawierają także fitoestrogeny czyli „roślinne hormony”, które pozwalają zachować młody wygląd skóry, obniżają cholesterol oraz łagodzą objawy menopauzy! Kiełki różnią się między sobą smakiem, jednak większość z nich nadaje się do sałatek, kanapek czy nawet jako dodatek do zup warzywnych i sosów. Kolejną zaletą ich wykorzystania w kuchni jest cena: wystarczy odrobina uwagi i czasu, by niewielkim kosztem wyhodować swoje własne kiełki!