Chorwacja staje się coraz bardziej popularnym kierunkiem wakacyjnym Polaków. Nic dziwnego! To państwo, które zachwyca gościnnością mieszkańców, wspaniałymi widokami i cudowną kuchnią. Dieta Chorwatów, którzy mieszkają w okolicach nadmorskich, składa się w dużej części z ryb i owoców morza. Znajdziemy tutaj więc doskonałe, smażone kalmary, delikatne i świeże małże oraz mnóstwo gatunków pieczonych, smażonych i grillowanych ryb. Także włoskie wpływy odcisnęły pięto na chorwackiej kuchni.
zioła dalmatyńskie skład
Znajdziemy tutaj drugą najlepszą pizzę świata: na cienkim i chrupiącym cieście, podaną z oliwą i świeżymi warzywami. Popularny burek to szybka przekąska z ciasta na słodko lub wytrawnie, którą znajdziemy w niemal każdym „street foodzie”. Do doprawienia potraw używa się przede wszystkim ziół, w tym popularnych u nas ziół dalmatyńskich. Jeśli chodzi o zioła dalmatyńskie skład to przede wszystkim oregano, majeranek, bazylia i rozmaryn. Dodawane są głównie do sałatek i makaronów. Będąc w Chorwacji musimy spróbować również cevapcici – to rodzaj kiełbasek ze zmielonego mięsa, które podawane są zarówno jako element bułek i hamburgerów, jak i osobne danie z dodatkiem frytek i sosów.