Co ze szparagów? 14 sposobów podania!

Jeśli są bardzo świeże, zielone i fioletowe szparagi nie muszą być obrane; białe natomiast tak. Aby usunąć sztywną część, należy przytrzymać jedną ręką korpus szparaga, a drugą stopę i zgiąć. Przerwa odbędzie się w miejscu, w którym szparag nie jest już jadalny, ponieważ jest zbyt twardy.
Na rynku dostępne są patelnie zaprojektowane specjalnie dla szparagów: wysokie i wąskie, pozwalają na ich gotowanie w pionie, pozostawiając z wody końcówki, które gotują się szybciej niż reszta.

Potrawy z szparagów- co z nich zrobić?

  1. Flamandzki styl. Ugotowane, podajemy z pół gorącym jajkiem na twardo i roztopionym masłem. Żółtko jajka jest rozdrabniane widelcem, doprawiane i składane masłem na talerzu przez samego gościa.
  2. Gotowane lub parzone. Dla zielonych trwa to od 3 do 5 minut, a dla białych od 8 do 12 minut w zależności od ich średnicy.
  3. Surowe. Z dipem jogurtowym, zaprezentuj je ładnie, podając zielone, białe i fioletowe.
  4. Pieczone. Można je po prostu posmarować olejem i pikantną solą lub zamarynować w sosie z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, odrobiną syropu klonowego i nasionami musztardy. Następnie grillować w piekarniku lub na grillu (w obu przypadkach od 5 do 7 minut).
  5. Z sosem Mornay lub Hollandaise.
  6. Z tartym parmezanem. Pieczemy w piekarniku i przed podaniem dodajemy gałkę masła.
  7. Z zielonym sosem z jogurtem i ziołami.
  8. Z sosem zrobionym z masła, soku pomarańczowego i skórki, soli i pieprzu.
  9. Chińskie frytki w stylu stir-fry. Kawałki pocięte na 1 do 2 cm długości gotować przez 3 do 5 minut w gorącym oleju, stale mieszając. Albo posmarować je grzybami shiitake i groszkiem. Dodać sok pomarańczowy i gotować aż warzywa zmiękną. Podawać na sałacie z pomarańczowymi klinami i tostowymi orzeszkami.
  10. W omlecie, po blanszowaniu przez 5 minut.
  11. Jako zupa miksowana.
  12. Jako dip. Ugotuj je najpierw, a następnie włóż do miksera z kwaśną śmietaną, cebulą, czosnkiem i solą.
  13. Jako dekoracja na kanapkach. Podawaj delikatne napiwki, które można ubić kremem lub jogurtem.
  14. Jako deser kandyzowane w syropie cukrowym i posypane musem pomarańczowym lub cytrynowym.
    co ze szparagów - potrawy z szparagów

Wybór i przechowywanie szparagów.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, szparagi drobne są mniej delikatne niż szparagi grube, ponieważ są proporcjonalnie bogatsze w włókna drzewne. Wybierz szparagi z dobrze zamkniętymi i zwartymi końcówkami. Fioletowe szparagi można znaleźć na rynku. Jednak po ugotowaniu tracą swój kolor.

Przechowywanie.

Im dłużej szparagi są przechowywane przed jedzeniem, tym bardziej będą włókniste, zwłaszcza w temperaturze pokojowej. Ich cukry szybko przekształcają się w skrobię, a tworzenie się tkanki drzewnej jest przyspieszone.
szparagi co z nich zrobić? Przechowywanie szparagów

 

Lodówka.

Najpierw owiń podstawę wiązki wilgotnymi ręcznikami papierowymi i umieść w plastikowej torbie. Albo umieścić je pionowo w słoiku zawierającym 5 cm wody. Będą trzymać przez 1-2 tygodnie.

Zamrażarka.

Blanszowane przez 3 minuty we wrzątku, szparagi zachowują się przez około 8 miesięcy. Można gotować bez potrzeby rozmrażania.